miercuri, 25 ianuarie 2017

Vinete la cuptor cu parmezan: Melanzane alla parmigiana


După atâția cârnați și atâtea fripturi e cazul să încercăm ceva mai ușor, mai lacto-vegetarian, așa ca va propun un fel de mâncare tradițional în Italia: vinete la cuptor cu mozzarella și parmezan. 
INGREDIENTE:

  • 3 pătlăgele vinete subțiri
  • 500 g de roșii bine coapte, sau o cutie cu roșii decojite și mărunțite
  • o legătură de busuioc verde
  • 1 cățel de usturoi
  • 250 g de mozzarella (2 bile)
  • 100 g de parmezan ras, sau o combinație de cașcavaluri uscate; eu am folosit Zanetti și Emmentaler că doar parmezanul singur dă compozitiei un gust nisipos
  • 50 ml ulei de măsline
  • sare, piper
PREPARARE:

  • vinetele se taie în felii subțiri de 4-5 mm și se dau cu un praf de sare, apoi se lasă să se scurgă zeama din ele 10-15 minute, cât preparăm sosul de roșii
  • roșiile opărite se decojesc, se taie capacul și se toacă mărunt
  • jumătate din frunzele de busuioc se toacă mărunt, la fel și usturoiul și se adaugă peste roșii
  • punem 2 linguri de ulei de măsline într-o cratiță și călim roșiile, usturoiul și busuiocul la foc mic. Dacă folosim pastă de tomate, passata rustica , sau alte tipuri de roșii conservate, sărim etapa asta și doar încălzim la fierbere amestecul de usturoi, busuioc și bulion de roșii
  • turnăm într-un vas termorezistent un strat subțire de pastă de roșii condimentate
  • coacem feliile de vânătă pe grătar și le așezăm peste roșiile de pe fundul vasului, acoperind toată suprafața
  • așezăm peste vinete felii de mozzarella, frunze de busuioc și împrăștiem cașcaval și parmezan ras
  • turnăm din nou un strat de pastă de roșii condimentate, apoi așezam alt strat de vinete, brânză, parmezan, busuioc și tot așa până terminăm toate vinetele de întins
  • acoperim totul cu parmezan ras, mozzarella, frunze de busuioc unse cu ulei de măsline și împrăștiem peste suprafața amestecului restul de ulei de măsline
  • dăm vasul la cuptorul încălzit la 200 de grade timp de 30 de minute, până ce parmezanul se rumenește, iar mozzarella acoperă toată suprafața vasului.
SERVIRE: 

  • preparatul de vinete se servește cald, cu pâine neagră
  • se poate servi și rece ca aperitiv, după ce a stat câteva ore la frigider și s-au întărit componentele
FOTOMONTAJ:
Tăiem vinetele felii subțiri
Amestecăm roșiile, usturoiul si busuiocul tăiat felii
Frigem pe grătar vinetele
Așezăm straturi de vinete 
alternând cu felii de mmozzarella si cașcaval ras
Din 3 vinete ies cam 3 straturi
Copacem 30 minute la 200 de grade

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu