marți, 24 ianuarie 2017

Ciolan de porc fiert în bere neagră cu garnitură de mere Granny Smith si varză de Bruxelles



Ciolan fript cu garnitură de varză de Bruxelles.
Puţine şi monotone reţetele cu varză de Bruxelles de pe site-urile româneşti m-au făcut să explorez bucătăria germană şi cea belgiană în cautarea unei noi modalităţi de preparare a micuţelor verze. Ce am găsit provine însă din bucatăria franceză, unde în loc de somon eu am folosit ciolan de porc fript după o reţetă bavareză.

INGREDIENTE: 
1 ciolan de porc proaspăt
0,5 kg varză de Bruxelles
2 mere verzi Granny Smith
1 ceapă chalot
200 g de smântână slabă, sau mai degrabă frişcă de gătit
1 cutie de bere neagră, eu prefer Silva
sare, piper, foi de dafin
ulei de măsline
un căţel de usturoi
o lămâie stoarsă

PREPARARE: 
Se fierbe ciolanul la oala de presiune 40-50 minute în apă cu boabe de piper, sare şi foi de dafin. Ciolanul este bine fiert când carnea s-a desprins de pe os. Punem mai apoi ciolanul într-o tavă în care turnăm 0,5 l de bere neagră şi adaugăm 1-2 polonice din zeama în care a fiert carnea. Condimentam cu sare şi piper ciolanul şi dăm totul la cuptor pentru încă 30-40 minute. Periodic stropim ciolanul cu sosul de bere şi adaugăm zeamă dacă scade prea mult sosul din tavă.
Între timp curăţam verzişoarele de foile exterioare mai veştede, le spălam cu jet de apă curentă şi apoi le fierbem. Le putem fierbe în apă cu sare şi cu un căţel de usturoi, sau în abur. Eu le-am fiert în abur într-o strecurătoare aşezată pe un vas care fierbea încet şi s-au făcut cam în 20 minute. Dacă le fierbeţi în abur nu uitaţi să le săraţi şi puteţi să le condimentaţi cu zeama de la un căţel de usturoi zdrobit, amestecat  în puţină zeamă de la ciolan. Răciţi verzele şi aşezaţi-le pe un platou.
Separat se taie fideluţă o ceapă chalot şi se căleşte într-o linguriţă de ulei de măsline, fără a se rumeni. Ceapa se scoate şi se amestecă cu două mere verzi rase, peste care s-a stors o lămâie să nu se oxideze, iar amestecul se încorporează în smântâna slabă şi se aşează peste verzele de Bruxelles.
Se servesc cu ciolanul fierbinte, bine rumenit. Amestecul de sos de bere amărui, cu merele acrişoare şi varza de Bruxelles formeaza o combinaţie interesantă. Pofta bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu