luni, 18 iulie 2016

Pulpe de iepure gătite a la Provence (mediteranian)


MATERII PRIME NECESARE:
  • pulpele de la un iepure
  • 2 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • o ceapă
  • un cățel de usturoi
  • o lingură de muștar de Dijon
  • o lingură de tapenade* (vezi mai jos cum se prepară)
  • 2 linguri cu vârf de condimente Herbes provensale, sau amestecați mai multe feluri de ierburi aromatice: 1 linguriță oregano, 1 linguriță busuioc, 1 linguriță cimbru, 1 linguriță rozmarin, 1 linguriță măgheran
  • 4-5 roșii, sau o cutie cu roșii pasate
  • 1/2 lămâie
  • 10 măsline
  • 1 pahar de vin alb sau roze.
  • 6  linguri de ulei de măsline
  • piper
  • sare
PREPARARE:
Amestecăm într-un vas 2 linguri de ulei de măsline, zeama de lămâie, muștarul, tapenade și ierburile aromatice și le omogenizăm cu o lingură de lemn.
Pulpele de iepure spălate și uscate cu prosop de bucătărie se tăvălesc prin amestecul de mai sus, acoperindu-se bine pe ambele părți și se lasă la frigider câteva ore să fie pătrunsă carnea de condimentele din ierburi. Dacă se folosește carne de iepure vânat, atunci se recomandă a se păstra carnea în acest baiț peste 24 de ore.
Separat punem la fiert în zeama de carne morcovul și pătrunjelul. Când fierb îi dăm deoparte să se răcească.
Punem într-o cratiță 4 linguri de ulei de măsline, câte una pentru fiecare pulpă și punem carnea la prăjit la foc viu, câteva minute pe o parte câteva minute pe alta. Când s-au rumenit dăm focul încet și adăugam restul de vin și acoperim lăsând să fiarbă înăbușit. Întoarcem carnea de pe o parte pe alta si oprim focul când tot vinul s-a evaporat.
Scoatem pulpele de iepure pe o farfurie să se odihnească.
În restul de ulei și ierburi aromatice de pe fundul cratiței călim ceapa tăiată mărunt și usturoiul. Nu prăjim ceapa, doar o facem sticloasă. Resturile de mirodenii parțial prăjite pot da o culoare închisă cepei. Dăm cratița de pe foc și lăsam să se răcească conținutul.
Punem în blender legumele fierte, ceapa călită și resturile de mirodenii prăjite,adaugăm roșiile, un praf de piper 1 polonic de zeama în care am fiert legumele și le transformăm într-o pastă.
Ștergem cratița în care am prăjit pulpele cu un prosop de hârtie, punem pulpele de iepure în vas și adăugam peste ele amestecul din blender și măslinele.
Dăm în clocot și potrivim de sare. Dacă pulpele nu s-au pătruns la prăjit putem lăsa mâncarea pe foc ceva mai mult timp, având grijă să nu se lipească de cratiță, Altfel un singur clocot este de ajuns.

SERVIRE
Mâncarea de iepure provensal se poate servi atât caldă cât și rece, cu pâine de casă, sau cu gratin din cartofi. Adăugam la masă un vin roze de Provence, sau în lipsă un roze românesc. Eu n-am avut nici de unul nici de celălalt așa că am sacrificat din colecție un vin Garnacha Roze de Carinena (Aragon, Spania) din 2014.

*Tapenade: pastă de măsline tăiate mărunt, amestecate cu ulei de măsline, capere și pastă de anșoa. În țările francofone există gata făcută la borcan, fie verde din măsline verzi, fie neagră din măsline negre. La noi puteți cumpăra pasta de măsline la fiecare raion de autoservire a super/hiper marketurilor, la fel și capere, iar anșoa se găsește atât la conservă cât și sub forma de pastă.
Pofta bună!
Amestecăm într-un vas 2 linguri de ulei de măsline, zeama de lămâie, muștarul, tapenade și ierburile aromatice 
și le omogenizăm cu o lingură de lemn.
Pulpele de iepure spălate și uscate cu prosop de bucătărie se tăvălesc prin amestecul de mai sus.
Punem într-o cratiță 4 linguri de ulei de măsline, câte una pentru fiecare pulpă și punem carnea la prăjit la foc viu, câteva minute pe o parte câteva minute pe alta.
Scoatem pulpele de iepure pe o farfurie să se odihnească.
În restul de ulei și ierburi aromatice de pe fundul cratiței călim ceapa tăiată mărunt și usturoiul.

Punem în blender legumele fierte, ceapa călită și resturile de mirodenii prăjite,adaugăm roșiile, un praf de piper 1 polonic de zeama în care am fiert legumele și le transformăm într-o pastă.
 punem pulpele de iepure în vas și adăugam peste ele amestecul din blender și măslinele.
Mâncarea de iepure provensal se poate servi atât caldă cât și rece,
Adăugam la masă un vin roze de Provence.

vineri, 1 iulie 2016

Pâine de casă cu ayran

Pâine de casă cu ayran

De mai multe luni, experimentez pâinea de casă, după ce am gustat mai multe feluri coapte de cumnata mea Carmen Gabriella şi prezentate peblogul ei.
În esenţă reţeta este simplă şi uşor de preparat.

CANTITĂŢI:

  • 1 kg de făină de preferinţă din grâu "tot bobul", integrală, sau neagră, dar se poate folosi şi faină de secară
  • 800 ml de apă, sau zer rece
  • 32 g de sare
  • 10 g de drojdie uscată, de preferinţă Pakmaya (1 plic)
PREPARARE ALUAT:
  • amestecăm făina, sarea şi drojdia pentru omogenizare
  • adăugam apă şi amestecăm fără să frământăm până ce obţinem o pastă omogenă
  • lăsăm la odihnit într-un loc ferit de curenţi de aer aluatul, timp de 12 ore, într-un vas acoperit cu un prosop de bucătărie. Eu folosesc în acest scop cuptorul aragazului.
COACERE:
Pâine coaptă în cuptorul roman
  • luăm un vas pentru copt pâinea care să fie încăpător şi să aibă capac. De preferat un vas de fontă, sau de porţelan. În lipsă de astfel de vase, eu am încercat să coc pâinea în cuptorul roman pe care şi aşa nu-l folosesc la altceva şi rezultatele au fost foarte bune. Să nu uităm că în bucătăria românească mai ales în Oltenia se mai foloseşte şi astăzi pentru copt pâinea un clopot de lut ars numit "ţest" care este strămoşul cuptorului roman.
  • dăm foc maxim la cuptorul de la aragaz (foc 6 sau 240 grade)
  • încălzim vasul de copt câteva minute, cât să nu ne frigă când îl manipulăm, dar nici sa nu fie rece când adăugăm aluatul
  • scoatem vasul şi-l înfăinăm foarte bine pe dinăuntru. Dacă nu stăpânim foarte bine tehnica de înfăinare, atunci putem unge vasul cu un strat subţire de grăsime (unt, margarină, untură, ulei), peste care adăugăm făina, care se va lipi de stratul de grăsime.
  • adăugăm aluatul şi-l împăturim trăgând de colţuri spre centru
  • se coace 30 de minute în cuptor cu capacul pus, apoi fără capac încă 30 de minute, la 200 de grade sau foc 4.
  • după coacere pâinea se lasă la răcit cel puţin o oră
Pâine de faină "tot bobul"
Păine din făină de secară.
Am făcut aşadar mai multe pâini în ultima perioadă, dar din păcate nu am avut niciodată zer pentru ai da un gust mai bun. Noroc cu reţeua Lidl care a introdus şi în ţara noastră băutura răcoritoare ayran, aşa că în lipsă de zer am gătit o pâine cu ayran în loc de apă.
Ce este ayranul? O băutură răcoritoare pe bază de lapte, mai precis de iaurt, amestecat cu apa şi cu sare şi servit bine răcit, cu fulgi sau cuburi de gheaţă şi cu frunze tocate de mentă.
Ayran este numele turcesc al băuturii cunoscut şi sub alte denumiri: "laban" sau "leben" în ţările arabe, "ariani" în Grecia, "dhale" în Albania, "doog" în Afganistan, mohi în Nepal etc. Băutura are la bază iaurtul din lapte de vacă, oaie sau capră, oprit din fermentaţie cu apă sărată şi împrospătat cu zeama de la castraveţi verzi raşi, frunze de mentă, sau alte plante aromatice.
Ayranul ca şi braga, era o băutură comună în Galaţi în epoca fanariotă, dar care a dispărut o dată cu populaţia de origine turcă. Deşi braga încă mai rezistă eroic în căteva oraşe din România, se pare ca va avea în curând aceeaşi evoluţie ca şi ayranul: va deveni amintire în lipsa de consumatori. Unele ţări au adoptat politici de susţinere a preparatelor răcoritoare autohtone, cum este şi cazul ayranului, care este inclus în meniurile de la Mc' Donalds şi Burger King din Turcia.
Pe când şi la noi bragă la Mc' Donalds şi "poale-n brâu" la Pizza Hut?

N.B. 
  1. Având în vedere că ayran este o băutura deja sărată nu mai este necesar adaus de sare.
  2. o cutie de ayran are 300 de grame, aşa că vom folosi aproape 3 cutii pentru 1 kg de faină.
Pofta bună!