duminică, 2 octombrie 2016

Ardei California sau gogoșari în oțet: rețeta lui Mama Mimi


CANTITĂȚI: (pentru aproximativ 15 borcane de 850 g)


  • 7 kg de ardei California
  • 4 litri de apă
  • 1 litru de oțet din vin alb
  • 600 g de zahar
  • 4 linguri de sare de murături (fără iod).
  • boabe de muștar: 15 g
  • boabe de piper negru sau roșu: 15 g
  • frunze de dafin: 15 g
  • frunze de țelină
Sau pentru cei care fac cantități mai mari sau mai mici:
  • 1 litru de apă
  • 1/4 litru de oțet din vin alb
  • 150 g de zahar
  • 1 lingură de sare de murături (fără iod).
  • boabe de muștar: 5 g
  • boabe de piper negru sau roșu: 5 g
  • frunze de dafin: 5 g
PREPARARE;
  1. Spălăm ardeii în mai multe ape.
  2. pe un fund de lemn ținând de codiță tăiem în trei sau patru felii ardeiul, urmând șanțurile de pe corpul acestuia
  3. desfacem feliile deasupra unei cratițe în care adunăm semințele și cotoarele. Dacă facem operațiunea ținând de cotorul ardeiului nu vom umple toată bucătăria de sâmburi.
  4. punem la fiert într-un vas încăpător apa, sarea, zahărul și mirodeniile.
  5. când apa dă în clocot adăugam oțetul și așteptăm să clocotească
  6. adaugăm tranșe mic de ardei în vasul și-i opărim. După experiența proprie timpul de blanșare nu trebuie să fie mai mare de 10-15 secunde, altfel ardeii (sau gogoșarii) se vor înmuia.
  7. scoatem cu o paleta ardeii într-un vas și-i lăsam să se răcească
  8. după ce s-au răcit așezam ardeii în borcane curate, opărite cu fața lucioasă spre exterior.
  9. adăugam peste ardei soluția în care i-am opărit cât încă este caldă, sigilăm borcanele cu capacele pe care le-am opărit anterior.
  10. acoperim borcanele la dunst uscat (acoperite cu o pătură) să se răcească treptat, iar peste o zi le puteți pune în cămară pe raft. Se pot consuma după 2-3 săptămâni.
Poftă bună!

Un comentariu: