joi, 18 iulie 2013

Dovlecei la cuptor cu roşii şi usturoi

Dovlecei la cuptor cu roşii şi usturoi (şi cascaval ras)
Ploile din iunie şi valul de căldură care a urmat după ele m-au pus într-o situaţie nouă: ce să fac cu atâţia dovlecei care au crescut în grădina de lângă casă? Experienţa mea şi a familiei în domeniul gătitului dovleceilor, zuccinilor, sau cum vreţi să le ziceţi, este destul de limitată, aşa că a trebuit să improvizez. Pornind de la o reţetă mai veche de pe malul Prutului, de-a bunicii, pe care mi-o aminteam doar foarte vag, am gătit câţiva dovlecei la cuptor cu sos de roşii şi usturoi şi a ieşit ceva bun de lins degetele.
INGREDIENTE:
            4-5 dovlecei de mărime medie
            4-5 roşii bine coapte, (sau în extrasezon o cutie de conservă de roşii tăiate bucăţele)
            4-5 căţei de usturoi
            O ceapă roşie
            Ulei de măsline
            Sare, piper, verdeaţă
PREPARARE:
  1. tăiem dovleceii în rondele de 2-3 mm grosime şi înşirăm feliile pe o tavă una lângă alta.
  2. condimentăm feliile pe ambele părţi cu sare şi piper. (eu fiind mai norocos, în loc de sare folosesc condimentul Natur  de la Podravka, un preparat de Vegeta exclusiv din vegetale, utilizat în special de cei care sunt vegetarieni, sau postesc).
  3. într-o cratiţă prăjim rondelele în ulei încins pe ambele părţi, până devin aurii, apoi le aşezăm la scurs pe o foaie de prosop de bucătărie.
    Feliile de dovlecei prăjite in ulei de măsline.
  4. tăiem felioare ceapa şi usturoiul (dacă aveţi un cuţit de ceramică utilizaţi-l la usturoi, despre care se spune că distruge tăişul cuţitelor metalice).
  5. tăiem roşiile cubuleţe şi verdeaţa mărunt.
  6. călim în puţin ulei (o lingură) ceapa şi usturoiul şi apoi adăugăm roşiile tăiate cubuleţe şi verdeaţa şi acoperim cratiţa cu un capac, după ce am condimentat cu sare şi piper după gustul fiecăruia. Lăsăm compoziţia pe foc mic maxim 10 minute. Roşiile trebuie să-şi păstreze forma şi consistenţa nu să devină bulion.
  7. într-un vas de sticla termorezistentă (sau de ceramică, sau de inox), întindem cu o pensulă o lingura de ulei şi apoi înşirăm feliuţele de dovlecei una peste cealaltă.
  8. turnăm peste dovlecei bucăţile de roşii cu ceapă şi cu usturoi şi dăm tava la cuptorul încins 20 de minute.
    Pentru vegetarieni.
P.S. Dacă nu sunteţi vegetarian, sau nu postiţi, vă recomand să radeţi peste roşii şi ceapă o bucăţică de parmezan cât o nucă, (sau alt caşcaval, sau câteva feliuţe de mozzarella) şi să mai introduceţi tava la cuptor 5-10 minute.
Pentru lacto-vegetarieni (include cascaval ras)
SERVIRE:
Ornaţi cu câteva fire de pătrunjel verde tocate mărunt.
Se poate consuma cald, ca fel de mâncare de sine stătător, dar este excelent şi rece.

Asociaţi mâncarea cu un vin auriu dacă vreţi să vă priească, de exemplu un Pinot gris de Drăgăşani, sau de Jidvei.